Widowiskowo wyrabiali plastyczną masę cukrową, a dodając do tego tajemne zaklęcia, których nauczyli przybyłe na warsztaty dzieci, uzyskiwali barwy takie, jakie pragnęli. Wyrabianie masy cukrowej, by w ten sposób uzyskać jednolitą konsystencję i przy okazji napowietrzyć powstający produkt, jest głównym, procesem powstawania karmelków. Finalnym procesem zaś jest rozciąganie masy i formowanie słodyczy.
Ależ to były smakowite warsztaty przepełnione słodką wonią ciepłego cukru. Każde dziecko mogło dotknąć ciepłej masy cukrowej i uformować z niej lizaka. Na koniec nasi goście przeprowadzili konkurs wiedzy o tworzeniu słodyczy, a nagrodami w konkursie były wspaniałe, słodkie lizaczki.
Warsztaty wykonywania słodyczy zostały sfinansowane przez Miejską i Powiatową Bibliotekę Publiczną w Drawsku Pomorskim w ramach dotacji na działalność bibliotek w powiecie drawskim. Dziękujemy.